Как да бъдем по-продуктивни?

Всички искаме да бъдем продуктивни и да постигаме повече. Тайната за това не е в прекомерното количество кофеин. Има по-балансирани начини да останем продуктивни и мотивирани през целия работен ден.

Предварително планиране

Ако нямаме предварителен план за действие, задачите ще ни контролират. Една от причините да не действаме и да отлагаме ангажиментите е свързана с това, че нашите задачи не са предварително записани. Така ние стоим и не знаем какво да правим и кое да захванем по-напред. Затова е хубаво да отделяме от пет до десет минути всяка вечер, за да планираме предварително деня си. Това можем да направим на хартиен планер. По този начин събуждайки се с ясно начертан план и фокус е много по-лесно да започнем да действаме без да отлагаме. Още за ползите от използването на планер.

Приоритизиране

Ако само сме записали задачите си, без да ги подредим по важност, не сме направили много. Задачите могат да се разпределят като спешни, важни и не толкова важни. Когато имаме няколко важни и спешни задачи е добре за започнем с тази, която ни е най-трудна.

“Ако първо изядете една жаба сутринта, това вероятно ще бъде най-лошото нещо, което ще сте направили през целия ден.” – Марк Твен

От една страна, ако изпълним най-напред трудните си задачи, другите задачи няма да ни изглеждат толкова лоши. От друга страна, сутринта когато сме много по-отпочинали и е добре да започнем с трудната задача, а така оставащата ни енергия ще ни стигне, за да изпълним и останалите.

Избягване на социалните мрежи

Да се разсейваме със социалните мрежи е една от най-големите бариери за производителността. Всеки път, когато сме прекъснати от поредното съобщение по средата на дадена задача, нивото на производителност пада. Просто трябва да изключим известията или да планираме само определено време, в което да проверяваме всички тези мрежи.

Определяне на време за изпълнение на задачите

Когато определяме конкретно време, за да свършим една задача, то е по-вероятно да я свършим даже по-бързо от заложеното време и след това да си дадете почивка. Ако обаче задачата е дълга и отнема повече време, може да се раздели на няколко части с определено време.

как да бъдем продуктивни 2

Концентриране само върху една задача

Трябва да спрем  да се опитваме да правим 10 неща наведнъж. Можем да направим нещата по-ефективно и ефикасно, като се съсредоточим върху една задача в даден момент.

Пиене на достатъчно количество вода

Тяло и умът ни имат много по-голяма нужда от вода, отколкото от това да си почиват. Най-добре е да бъдем  хидратирани през целия ден. За тази цел е добре да пием вода на всеки час. Това ще тонизира тялото ни отвътре навън.

Повече почивки

След като прекараме няколко часа в изпълнение на различните задачи е добре да дадем почивка на тялото и ума си. Можем да направим няколко стречинг упражнения, да си направим една малка разходка, да си вземем нещо за хапване или просто да медитираме. А после ще се върнем отново и ще имаме нови сили, за да свършим продуктивно задачите си.

Прочети още: Защо писането на ръка е полезно?

 

 

Остави коментар