5 ползи от използването на планер

Планирането на ежедневието позволява да бъдем по-организирани, да не пропускаме важни дати и срокове. Някои предпочитат да правят това на хартиен планер, а други чрез приложение, но тук ще се спрем на ползите, които ти предоставя физическият тефтер-органайзер, защото именно писането на ръка ти позволява да забавиш темпото и да подходиш към планирането си с повече внимание и креативност.

 1. Добро управление на времето и продуктивността

Записването на всички ангажименти, задачи и друга важна информация на едно място е сигурен начин да следиш графика си. Това ти позволява да контролираш и планираш по-добре времето си и да се увериш, че нито един от ангажиментите ти не се припокрива с друг и имаш достатъчно време между тях. След като придобиеш способността  да управляваш времето си, ще имаш по-добър контрол над живота и продуктивността си.

5-polzi-ot-izpolzvaneto-na-planer-creatoria-2

2. По-лесно постигане на целите

В твоя планер имаш възможността да следиш ежедневието си и да го оптимизираш. Когато имаш списък с едно или повече неща на ден или седмица, които можеш да предприемеш, се доближаваш по-близо до постигането на целта си. Конкретният план за действие е добре да се разбие на по-малки стъпки, които ще ти помогнат да достигнеш до голямата цел, а и по този начин нищо не изглежда недостижимо и невъзможно.

3. Развива креативността

Хартиеният тефтер-органайзер ти позволява да го пригодиш към твоя собствен начин на живот. Когато решиш да запишеш нещо вътре, ти избираш цвета на химикала, тънкописеца или молива. Можеш да използваш различни цветни стикери, шарено тиксо, а дори да нарисуваш и подчертаеш нещо, както на теб ти харесва. Писането на ръка допълнително развива мозъка и артистичните заложби, като ти позволява да се концентрираш и да запомняш по-лесно информацията.

5-polzi-ot-izpolzvaneto-na-creatoia-planer-3

4. Позволява да следиш резултатите си

Когато записваш задачите си за всеки ден, отбелязваш важните дати през месеците, това ти позволява да разбереш колко време отделяш на дадена задача и как можеш да направиш така, че да постигнеш повече. Имаш по-голяма представа за това какво правиш с времето си – колко време отделяш за себе си, работата и близките си и ти позволява да премахнеш ненужното и да се концентрираш върху важните неща от живота.

5. Намалява стреса

След като придобиеш чувство за контрол върху живота си от горните предимства, ще изпитваш по-малко стрес. По-добрата организация и приоритизирането на задачите ще ти позволи да се възползваш от минимизирания стрес и подобрено качество на живот.

Остави коментар